skip to Main Content

Jobbstories från Tynnered

Skådespelare – Maja Kin

Maja Kin är skådespelare och regissör. Som skådespelare har vi sett henne i produktioner som Snabba cash, dokumentären Drottningar och i Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet.

Du är uppvuxen i Tynnered. Har du tips och råd till unga Tynneredsbor som ska ut och göra karriär?
Först måste du fundera ut vad du faktiskt vill göra och våga testa det. En bra idé är att hitta en person med en spännande karriär som kan vara din inspiration, och tar reda på hur dom gjorde för att lyckas.
Sen tror jag mycket på att säga det högt, att berätta för vänner, familj och människor du möter. Du kommer bli förvånad över hur många tips det finns i ditt nätverk. Det är också något magiskt i att våga säga det. Då tar du ett stort steg mot att det ska bli verkligt.

Hur gör man för att komma in i just skådespelarbranschen?
Jag fastnade för skådespeleri redan på gymnasiet. Så jag tog reda på att det fanns folkhögskolor som Wendelsberg, Nordiska folkhögskolan och Skara Skolscen där man kunde lära sig mer. Det var en nyckel för mig, att hitta ett sammanhang där det fanns andra som jag.
Men utbildning är bara en del. Sen måste du hålla dig framme och försöka få roller och uppdrag. Anmäl dig på alla castingsidor du hittar – statist.se, Filmcafé, Stagepool osv. Statistuppdrag är ett bra sätt att komma ut och se hur det funkar. Det görs många produktioner i och omkring Göteborg. Har du tur och blir bekant för statistansvarig kanske de ger dig en mer avancerad roll med några repliker. Du kan också ta kontakt med olika filmskolor. Dom behöver ofta skådespelare till sina produktioner. Det är ett sätt att bygga upp din showreel. Sist men inte minst kan du skapa ett sammanhang själv. Starta en studiecirkel genom ABF, sätta upp en egen föreställning, eller skriva en scen och filma den.

Vad får vi se dig i för roll nästa gång?
Säsong två av Ture Sventon har premiär på TV4-play den åttonde september. Den är mestadels inspelad på Teneriffa. När jag satt i mitt fönster på Turkosgatan som 16-17-åring, kunde jag aldrig föreställa mig att jag skulle få stå i en djungel tillsammans med Sveriges största komiker – Björn Gustavsson, Johan Glans och Robert Gustavsson – med ett spanskt filmteam och göra en huvudroll. Det är ett bevis på att “vill man så går det”!

Kock – Robert Maglia

Matlagaren Robert Maglia jobbar i toppskiktet av svensk gastronomi och syns ofta i media. Han har arbetat på krogar som Bagatelle i Oslo, Saison i Köpenhamn, Sjömagasinet i Göteborg och Divino i Stockholm. Nu driver han restaurang Enoteca Maglia i Majorna, Göteborg.

Du är uppvuxen i Tynnered. Vad är ditt bästa tips till unga i Tynnered som vill komma in på arbetsmarknaden?
– För det första ska du aldrig se ner på dig själv för att du har vuxit upp i orten. Det präntas in rätt så hårt i huvudet på folk. Därför är det många som omedvetet böjer nacken och sänker sig själva ett par pinnhål. Sluta med det. Jag tänker inte så när jag anställer. För mig är det snarare ett plus i kanten.

Hur ska man göra för att ta sig in i din bransch – restaurangbranschen?
Du kan börja med att gå en utbildning. Jag gick restauranglinjen på gymnasiet och det har jag inte ångrat. Men man kan också komma in bakvägen. Kockyrket är något du framför allt lär dig på plats. Knacka på hos en duktig krögare och be att få visa att du kan jobba och lära dig. När jag hade krogen Bistro 1965, kom det en kille och bad att få jobba i mitt kök. Han behövde ingen lön sa han, bara han fick vara där och se och lära. Efter sex månader anställde jag honom. För sju år sen blev han årets kock. Nu har han en krog i Stockholm som är fantastiskt bra.

Men du måste väl ha några förkunskaper för att kunna jobba i restaurangköket?
En kock med lång erfarenhet kräver jag mycket av, men ung personal är en annan sak. Jag har öppna många dörrar för unga. Det viktigaste är att du har en stor passion för mat och att du är stresstålig. Det är klart att det är en fördel om du har varit i ett restaurangkök och vet hur det fungerar, men du behöver inte vara tekniskt kunnig. Bara du har viljan att lära dig och kan ta i lite extra när det behövs.

Hur kom du själv in i branschen?
Efter restaurangskolan hade jag en jäkla röta. En vän rekommenderade mig att söka jobb på fiskgourmékrogen Le Chablis. Jag var bara 19 år och väldigt grön, men dom hade en riktigt duktig kökschef som gav mig chansen. Jag var där i 2-3 år och lärde mig massor. Sen sökte jag jobb på toppkrogen Johanna i Göteborg. Jag var långhårig på den tiden. Dom sa “klipp dig och kom tillbaka imorgon så får vi se”. Så det gjorde jag och fick jobbet. Man får vara beredd att offra lite för att komma framåt i den här branschen, och att jobba mycket, särskilt på kvällar och helger när andra är lediga. Men om du gör det så kommer du att få otroliga möjligheter. Som kock kan du jobba internationellt. Jag har jobbat i hela världen, varit på trestjärniga restauranger i Frankrike och lagat privatmiddagar till kungar och presidenter i bland annat Dubai. Om du har drivet så kan du ta dig över hela världen.


Socionom – Abdi Ahmed Mohamud

Abdi Mohamud utbildade sig till socionom. Genom att koppla ihop socialt arbete, med sitt stora intresse för att jobba med ungdomar, har han hittat sin plats på arbetsmarknaden. Idag är Abdi ungdomsbehandlare med uppdrag att motverka nyrekrytering till gängen.

Du är uppvuxen i Tynnered. Vad skulle du vilja säga till Tynnereds unga jobbsökande?
– Man behöver inte bestämma sig direkt. Det finns mycket att testa och det går att byta om du inte hittar rätt. Det måste inte alltid vara de traditionella jobben. Det finns mer oväntade vägar. Och om du behöver utbildning för att få ditt drömjobb så tänk positivt. Om du går in med tanken “det här blir svårt”, så blir det så. Men om du lägger ner tiden så kommer du klara studierna bra.

Hur har du kommit dit du är idag?
Jag började läsa till ingenjör efter gymnasiet. Mina vänner gjorde det och jag gick dit utan att tänka på vad jag egentligen tycker om att jobba med. Så jag ändrade mig och började utbilda mig till Socionom i stället. Det passar mig bättre. Jag har alltid tyckt om att jobba med människor och känt att jag har varit bra på det. Jag jobbade till exempel tre år på språkcentrum som studiehandledare för nyanlända och hjälpte dom i skolan. Jag har också jobbat på fritidsgården i Tynnered, och engagerat mig i idrotten här.

Har du hittat rätt nu då?
Den första tiden efter socionomprogrammet jobbade jag med ekonomiskt bistånd. Men det var lite för långt från den sociala delen av arbetet, lite för mycket administration. Jag tror det är viktigt att hitta sin passion, sitt intresse i arbetslivet. Därför sökte jag en tjänst inom fritid och välfärd, där fick jag arbeta uppsökande på ungdomars egna arenor. Jag startade projekt, stöttade och handledde. Det passade mig bra. Jag är uppvuxen i Tynnered, jag förstår ungdomarna och kunde använda min relationsskapande sida.

I januari 2022 fick jag en tjänst som ungdomsbehandlare i Biskopsgården. Arbetet går ut på att motverka nyrekrytering till gängen. Vi har ett antal ungdomar där det finns risk för kriminalitet. Jobbet handlar mycket om behandlande samtal, men också om att hitta fritidssysselsättning, stötta dom med rutiner osv. Jag jobbar nära ungdomarna men samverkar också med skola, socialtjänst och polis. Det är förstås inget som går att lösa över en natt. Du måste tänka att du bygger för framtiden. Det är ett svårt men viktigt arbete.