Jobbstories från Tynnered
Tatuerare – Benjamin Jocic
Benjamin Jocic driver sin egen studio Benjamin Tattoo. Där får han ägna sig helhjärtat åt det han älskar mest – illustrerandet.
När bestämde du dig för att bli tatuerare?
Det gjorde jag ganska sent i livet. Jag har alltid gillat att teckna. I tonåren började jag intressera mig för graffiti, sen gick jag på konstskola och jobbade i många år som illustratör och Art Director i reklambranschen. Men jag kände länge en längtan efter att byta bransch där jag kunde vara mer fri i mitt skapande. Tatuering är en konstform som alltid har tilltalat mig så jag valde att skola om mig. Själva bildskapande var ju inte något problem, men det krävs också mycket teknik, så jag hittade en tatuerare där jag kunde komma in och lära mig.
Du är själv uppvuxen i Tynnered, vad är ditt bästa tips till unga i Tynnered som vill in på arbetsmarknaden?
Om du inte är helt säker på vad du vill bli, så var open minded. Bli inte för spetsig för tidigt i livet. Testa lite olika saker. Det du väljer är inte definitivt. Det finns fortfarande tid att tänka om. I början räcker det att hitta en arbetsplats där du trivs och funkar bra socialt. Du behöver inte tänka karriär direkt. Se det som en trappa. När du har visat att du kan sköta ett jobb, så är det lättare att hoppa till nästa trappsteg. Men när du vet vad du är intresserad av ska du förstås sträcka dig åt det hållet. Jag ville bli bildskapare, det var mitt spår. Men vägen dit var rätt krokig. Jag var till exempel fotoassistent i flera år. Lönen var kanske inte alltid jättebra, men jag fick kunskap som tog mig vidare.
Hur blir man tatuerare?
Först och främst måste du förstås vara en person som tecknar. Det finns olika tatueringsstilar, så du får gärna hålla på med olika former av tecknande – realistiskt, grafiskt osv. Om du vill in i yrket är det bra att börja gå som lärling i en studio för att lära dig hur det funkar. Då behöver du ha en portfolio med bilder som du själv har gjort för att visa tatueraren vad du kan. Under upplärningsperioden får du sakta men säkert lära dig att tatuera med någon professionell som står över axeln och guidar dig. Att vara tatuerare är också att vara egen företagare, så du behöver lära dig den biten också, hur du ska ta betalt, hur mycket du behöver dra in för att det ska gå runt.
Forskare och författare – Michael Azar
Michael Azar ägnar merparten av sin tid åt att läsa och skriva. När han inte gör det undervisar han på Göteborgs universitet, mest om de mänskliga idéernas historia: hur människor har tänkt om sig själva, om universum och om världen genom tiderna. Hur har man till exempel uppfattat kärleken och politiken, tiden och döden, sedan tidernas begynnelse?
Vad tänker du själv på just nu?
Det har ju ofta med filosofi, litteratur och religion att göra. Men förutom det tänker jag mycket på musik. I perioder har jag arrangerat klubbar, varit DJ och musiker i olika band, men just nu jobbar jag på lite nytt material som jag tänkte spela in i studio i sommar.
Du är uppväxt i Tynnered, hur minns du den tiden?
Det skulle jag kunna skriva en hel bok om! Jag minns min barndom som händelserik och stimulerande, omgiven av fantastiska vänner – vänner som fortfarande finns där, fyrtio år senare. Vi ägnade oss åt allt möjligt: byggde kojor i skogarna, spelade musik, höll på med kampsport och ett tag blev vi också rätt så framgångsrika inom hiphop och breakdance.
Vad är du mest stolt över i ditt yrkesliv?
På en konkret nivå handlar det väl om att jag lyckats skriva en och annan bok som jag fortfarande tycker håller god kvalitet.
Har du något råd till unga som klurar på sin framtid?
Jag tycker egentligen inte om att ge människor som jag inte känner råd. Alla måste i grunden söka sin egna väg i livet, men kanske är det ändå på sin plats att påminna om att saker och ting sällan kommer gratis. Man måste vara beredd att strida för det liv man vill leva och arbeta både systematiskt och fokuserat för det. Man kan inte bara leva i nuet, man bör också försöka lägga några av grundstenarna till den framtid man vill ha. Å andra sidan är det ofta svårt att veta vad man vill med sitt liv när man är ung. Sanningen är väl att det i mitt eget fall nog dröjde ända fram till tjugoårsåldern innan jag fick en mer tydlig bild av vad jag ville, så mitt bästa råd är att försöka pröva så många olika aktiviteter som möjligt för att på så sätt kunna dra rimliga slutsatser om vad som passar en bäst.
Vad ligger framför dig den närmaste tiden?
— Jag har precis gett ut en ny bok som heter Ödets tärningar och som handlar just om hur vi blir vad vi blir och vad det är för krafter som formar vår tillvaro. Utöver det har jag en del andra forskningsprojekt som jag ägnar mig åt – jag skriver till exempel om bilden av terror och terrorism i svensk 1900-talshistoria.
Sommarjobbare – Mariam Abughalioun
Mariam kallar sig själv för en jättevanlig människa. En jättevanlig människa som pluggar Naturvetenskapsprogrammet på GTI i någon månad till innan hon tar studenten, som älskar att skriva poesi, rita och vara bland folk. Det senare får hon verkligen utlopp för hemma i Tynnered där hon bor med sina föräldrar och sina sex syskon. Och snart börjar hon på sittsommarjobb, då blir det ännu fler unga som vill ha hennes uppmärksamhet.
Vad är det du för ett sommarjobb du fått?
Jag ska jobba på Göteborgs stad Ung Extra som fritidsledare. Det ska bli jättekul, det är på några skolor i Tynnered och jag har redan jobbat lite med dem på lov och så. I sommar ska vi hitta på en massa roliga sommaraktiviteter som att rita, spela fotboll och mysa med varandra så att de får en fin sommar. Jag älskar att vara med barn, så det kommer att bli jätteroligt. Men sedan har jag ett sommarjobb till på Stena Fastigheter. Jag jobbade där förra sommaren också, och där sköter vi gårdarna, fixar i cykelförråd och sådana saker. I fjol slipade vi 48 dörrar till cykelförråden, det var många men det blev jättebra.
Hur fick du dina jobb?
Det på Göteborgs stad frågade min handledare om jag var intresserad av, och det var jag. Det på Stena Fastigheter googlade jag upp förra året och sökte på deras sajt. Så fick jag det! Jag trivs så bra där att jag vill jobba där i framtiden också. De har bra lön, alla är jättetrevliga och jag känner mig som hemma där.
Vad ska du göra efter sommaren?
Jag vill plugga vidare på Göteborgs universitet redan i höst. Antingen vill jag plugga till Biomedicinsk analytiker för jag ser mig själv jobba på ett labb i framtiden. Eller så väljer jag Juristprogrammet. Jag är social av mig, jag måste jobba med människor för jag älskar att babbla. När jag är klar med min utbildning skulle jag gärna undervisa några år, det verkar så roligt. Men först ska jag ha en köra-på-sommar med jobb, vänner och lite plugg. Jag kan inte sitta still, det går inte. Jag måste göra allt på en gång.
Testförare – Johan Zaya
Johan Zaya lever drömmen. Han jobbar med det han älskar mest – bilar. Just nu är han en del av Volvo Cars team för produktvalidering i Shanghai.
Vad gör egentligen en testförare?
På Volvo Cars utvecklar vi bilar och under utvecklingsprocessen så tas det många beslut där det behövs input från olika perspektiv. Man kan säga att vi är kundens röst i företaget. Vi försöker svara på frågor som: Vad tycker dom om? Vad skulle dom vilja ha annorlunda? Sedan ger vi feedback till utvecklarna. I mitt jobb kör jag förstås jättemycket bil, men det blir också mycket tid framför datorn och diskussioner med kollegor när vi ska rapportera det vi har lärt oss under körningen.
Hur kom det sig att du blev testförare?
Jag har älskat bilar ända sen jag var liten. Så det är naturligt att jag jobbar med bilar idag. Men det finns ett väldigt avgörande ögonblick. I 9:an frågade vår lärare Birgitta Bengtsson oss elever vilka gymnasier vi skulle besöka. Hon förstod att jag tyckte om bilar och tipsade mig om Polhemsgymnasiet och ett program som med fokus på teknik och industriell design. Det öppnade upp en hel värld för mig, både i det jag lärde mig och hur mina nya klasskamrater pratade om sina intressen och vad de ville jobba med i framtiden. Efter gymnasiet läste jag fem år på Chalmers, de två sista åren med inriktning på just fordon.
Måste man läsa på universitetet?
Nej, det finns andra sätt. Jag har kollegor som började som provförare på testbanan i Hällered, och sedan tagit sig hit via interna tjänster och utbildningar på Volvo. En annan kollega gick en yrkesutbildning, kom in som praktikant hos oss och fick anställning med tiden. Jag känner också personer som började på produktionen och har lyckats utveckla sina roller till att jobba mer med testning av bilar.
Du är uppvuxen i Tynnered. Vad är ditt bästa tips till unga i Tynnered som vill komma in på arbetsmarknaden?
Ett väldigt enkelt tips är – berätta vad du tycker om. Alla har något de tycker om. Det kan vara fotboll eller serietidningar eller vad som helst. Det finns många olika sätt att jobba med ditt intresse. Du måste ju inte bli just fotbollsproffs eller serietecknare. Om du gillar serier så kan du till exempel jobba på ett förlag. Det viktiga är prata öppet om ditt intresse med lärare och andra vuxna i din omgivning som kan ge dig tips. Sen tror jag det är bra att sätta sina mål lite längre fram, att inte tänka för mycket på de hinder som finns nu, utan sikta mot framtiden.
Eventmakare – Johnnie Karlsson
Johnnie Karlsson har varit festfixare och eventmakare sedan tonåren. I dag driver han firma och sköter han en del av arbetet från solen i Spanien. Men allt började i Tynnered.
Hur ska man göra för att ta sig in i din bransch – eventbranschen?
För mig började det med att vi byggde en skateboardramp på Smaragdgatan i Tynnered. Där samlades alla ungdomar. En fotograf som var där och plåtade sa ”Ni har förmågan att dra mycket folk. Ska ni inte göra en business av det?”. Så det gjorde vi. Vi arrangerade vårt första disko som 16-åringar. Åldersgränsen var 18 år, så vi skulle inte kommit in själva. Men vi gjorde det. Att tro att det är möjligt är nyckeln. Sedan dess har vi fortsatt att fixa fester och event. Men i dag kan du förstås börja med att gå en eventutbildning. Det finns flera stycken.
Har du själv utbildat dig?
Jag hade inte ens gymnasiekompetens, och när verksamheten växte kände jag att jag behövde någon form av utbildning. På IHM Business School hade dom en utbildning som verkade bra. Problemet var att det krävdes treårig gymnasiekompetens. Men i stället för att släppa tanken så ringde jag rektorn och sa att jag ville ha ett möte. Det slutade med att jag blev inskriven. Man ska inte slå bort tanken bara för att det ser svårt ut.
Har eventmakeriet varit ditt jobb ända sedan det där första diskot?
När vi hade gjort våra första grejer i Tynnered, ville vi prova våra vingar på andra ställen. Det slutade med att vi hyrde Folkets park och fixade fest från Ystad till Kiruna. Marknadsföringen gjorde vi genom att gå in på gymnasieskolorna och säga: ”Om du säljer 100 biljetter så får du 10 fribiljetter”. Sen åkte vi till Örebro och Norrköping och gjorde samma sak. Vi märkte att kan man göra det i en stad, så kan man göra det i flera. Och så där har det fortsatt. I år gör vi 103 evenemang. Nu bor jag deltid i Spanien. Eftersom jag har gjort hundjobbet och jobbat upp kontakterna, så kan jag sköta jobbet härifrån.
Du är uppvuxen i Tynnered. Vad är ditt bästa tips till unga i Tynnered som vill komma in på arbetsmarknaden?
Ett generellt tips, oavsett stadsdel, är att inte tappa tron på vad som är möjligt. Jag tycker det verkar som om många ger upp innan de ens har börjat. Jag och min kompis växte upp i Tynnered. När vi fortfarande var tonåringar bestämde vi oss för att flytta till Vasastan. Det kan ni väl inte göra sa folk! Men vi hittade en jättefin lägenhet och hade i princip samma hyra som på Smaragdgatan. Man måste tro att det är möjligt.
Frisör – Judita Zuta
Judita är frisören som utbildade sig i Schweiz innan hon tog med sig sitt gesällbrev, sina kunskaper – och sin livs kärlek – till Sverige. Efter några år på en salong i Majorna blev hon frisörmästare och startade eget, ett beslut hon aldrig ångrat. 23 år senare driver hon fortfarande JM Beauty Center på Opaltorget, nu tillsammans med sin dotter Melissa.
Vad är det bästa med frisöryrket?
Det är verkligen världens bästa jobb på så många sätt. Om man är en social person som gillar att lyssna in och sprida glädje så kan man inte vara på en bättre plats. Som i morse, då kom en kund som kände sig deppig och ledsen, men efter att vi pratat och hon har fått en uppfräschad och snygg frisyr, så går hon ut från salongen som en ny människa. Det känns bra att jag har bidragit lite till att den här personen fick en bättre dag.
Vilka egenskaper har en duktig frisör?
Jag tror att det är viktigt att man tycker om människor, att man vill sprida glädje och att man har lätt för att vara social. Men så behöver man ju också vara kreativ och tycka om hantverket. På sätt och vis liknar frisöryrket kockyrket. Man får skapa, och man utvecklas hela tiden, för varje dag i jobbet blir man bättre.
Vad har du för tips till unga som funderar på bana i livet?
Om man vill ha ett mångsidigt, kreativt och utvecklande jobb där man skapar relationer till massor av människor, då ska man satsa på frisöryrket. En del unga tror inte att man kan tjäna pengar på att bli frisör, men det där är helt upp till dig själv. Om du är duktig och driftig, så kommer du att lyckas. Och då kan du tjäna mer pengar än en läkare.
Och att driva egen salong, kan du rekommendera det?
Det är jätteroligt! Men också kämpigt. Jag jobbar fem till sju dagar i veckan, för det blir som en liten bebis. Det är svårt att släppa tankarna på salongen och på kunderna. Men det positiva är att jag bestämmer själv, det finns en frihetskänsla i egenföretagandet som är värd allt. Jag har bestämt mig för att JM Beauty Center ska vara litet och familjärt, det hade jag inte kunnat påverka om jag var anställd.
Skådespelare – Maja Kin
Maja Kin är skådespelare och regissör. Som skådespelare har vi sett henne i produktioner som Snabba cash, dokumentären Drottningar och i Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet.
Du är uppvuxen i Tynnered. Har du tips och råd till unga Tynneredsbor som ska ut och göra karriär?
Först måste du fundera ut vad du faktiskt vill göra och våga testa det. En bra idé är att hitta en person med en spännande karriär som kan vara din inspiration, och tar reda på hur dom gjorde för att lyckas.
Sen tror jag mycket på att säga det högt, att berätta för vänner, familj och människor du möter. Du kommer bli förvånad över hur många tips det finns i ditt nätverk. Det är också något magiskt i att våga säga det. Då tar du ett stort steg mot att det ska bli verkligt.
Hur gör man för att komma in i just skådespelarbranschen?
Jag fastnade för skådespeleri redan på gymnasiet. Så jag tog reda på att det fanns folkhögskolor som Wendelsberg, Nordiska folkhögskolan och Skara Skolscen där man kunde lära sig mer. Det var en nyckel för mig, att hitta ett sammanhang där det fanns andra som jag.
Men utbildning är bara en del. Sen måste du hålla dig framme och försöka få roller och uppdrag. Anmäl dig på alla castingsidor du hittar – statist.se, Filmcafé, Stagepool osv. Statistuppdrag är ett bra sätt att komma ut och se hur det funkar. Det görs många produktioner i och omkring Göteborg. Har du tur och blir bekant för statistansvarig kanske de ger dig en mer avancerad roll med några repliker. Du kan också ta kontakt med olika filmskolor. Dom behöver ofta skådespelare till sina produktioner. Det är ett sätt att bygga upp din showreel. Sist men inte minst kan du skapa ett sammanhang själv. Starta en studiecirkel genom ABF, sätta upp en egen föreställning, eller skriva en scen och filma den.
Vad får vi se dig i för roll nästa gång?
Säsong två av Ture Sventon har premiär på TV4-play den åttonde september. Den är mestadels inspelad på Teneriffa. När jag satt i mitt fönster på Turkosgatan som 16-17-åring, kunde jag aldrig föreställa mig att jag skulle få stå i en djungel tillsammans med Sveriges största komiker – Björn Gustavsson, Johan Glans och Robert Gustavsson – med ett spanskt filmteam och göra en huvudroll. Det är ett bevis på att “vill man så går det”!
Barnskötare – Susan Demir
Susan Demir har själv man och tre barn, och bor på Grevegårdsvägen i Tynnered. På dagarna ser man henne mest på Smittska Vägens förskola där hon tar hand om, lyssnar på och läser sagor för andras barn – ett jobb hon formligen älskar.
Hur visste att det var barnskötare du skulle bli?
Jag har alltid älskat barn. När jag träffade min man sa jag till honom att jag ville ha tio stycken, men vi stannade vid tre. Att jag träffat rätt yrkesmässigt förstod jag ganska direkt, för det passar mig att vara bland barn, att umgås med dem och ta dem på små äventyr. På vår förskola är barngruppen mellan 1 och 5 år, och mitt jobb är att finnas där för dem, från morgon till kväll.
Man måste vara utrustad med gott tålamod föreställer jag mig?
Oh ja, herregud, verkligen. Men det måste man i alla yrken där man möter människor. När jag kommer hem från jobbet är jag ofta ganska trött, för de små liven pratar hela dagarna. Men det är roligt att följa deras utveckling, och det är både positivt och negativt att man aldrig är ensam. Att vara så hypernärvarande gör att man känner sig stark som människa.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Det är lätt. Det är kärleken man får av barnen och känslan när de kryper upp i knäet. Att jag är med och skapar trygghet för dem, men också att jag mår bra i deras närhet. Att prata och lyssna på deras tankar får mig att glömma av mina egna bekymmer, så är det faktiskt.
Kan du rekommendera unga att jobba inom förskola och skola?
Absolut! Om man tycker om människor finns det så många möjligheter. Du kan jobba som kamratstödjare, skolvärd, lärare, lärarassistent, speciallärare, förskolelärare eller barnskötare. Och säkert en massa andra roller. Men det första steget är att kolla upp vilken utbildning som kräver vad. Själv gick jag ett program på gymnasiet där jag blev barnskötare och sedan gick jag en ettårig utbildning till lärarassistent. Om du väljer att jobba med unga människor så kommer du vara med och göra avtryck i en annan människas liv. Det känns fint.
Företagsledare – Ramin Amiri
Ramin Amiri är grundare och VD på Vaktcentralen – ett säkerhetsföretag som jobbar mycket med event. Han har varit säkerhetsansvarig för stora evenemang som Göteborgs 400-årsjubileum, Westpride och Kulturkalaset.
Intresset började redan under uppväxten i Tynnered
Jag var en av de ungdomarna som var engagerad i fritids- och ungdomsgårdar, särskilt av att vara med och jobba när det var ungdomsdisko. Det har faktiskt lett mig fram till där jag är idag. Eftersom jag hade jobbat mycket med ungdomsdisko, fick jag frågan om jag ville vara volontär på EM-kalaset 2006. Jag gillade verkligen att jobba på evenemang, så jag utbildade mig till ordningsvakt för att kunna ha det som ett extrajobb. Som ordningsvakt upptäckte jag att jag har en talang för säkerhetstänk. På kort tid blev jag gruppledare för det bolag jag jobbade på. Parallellt jobbade jag också på Kulturkalaset och fick högre tjänster där.
Startade eget 2018
2018 så startade jag ett eget företag – Vaktcentralen. Idén var att vi skulle ha trevliga vakter med lite extra servicekänsla. Det tyckte jag saknades lite i branschen. De ska förstås kunna hantera en stökig situation, men när det inte är stökigt så måste kunna vara trevliga. Det visade sig vara ett vinnande koncept. På kort tid har vi vuxit till en stor organisation som har rätt många heltidsanställda.
Hur man gör för att lyckas i arbetslivet?
Det var ett par år i Tynnered när jag inte visste vad jag skulle göra och var lite stökig. Men så började jag umgås med andra personer, som ville mer i livet. När jag hittade de vänskaperna, och gav upp en del andra, så blev livet bättre. Det är ett viktigt första steg. Du behöver bestämma dig för vart du vill i livet. Det handlar mycket om vilka man identifierar sig med. Jag bestämde mig till exempel för att inte identifiera mig med kriminella. De jag ville imponera på var andra förebilder från affärsgöteborg.
Hur kommer in i din bransch?
Idag tas säkerhet på större allvar än när jag började. Både Yrkeshögskolan och Företagsuniversitetet har utbildningar för att bli säkerhetssamordnare. Man måste inte bli ordningsvakt först, men det skadar förstås inte att ha den förkunskapen. För att utbilda sig till ordningsvakt behöver man söka till utbildningen på polisens hemsida.
Vilka egenskaper behöver man?
För en ordningsvakt är det främsta verktygen är munnen. Många tror att man ska vara stor och stark, men man måste kunna möta människor, du måste få dem att vilja följa reglerna genom att prata med dem. De flesta människor är snälla i grunden.
För att lyckas som säkerhetssamordnare, behöver man förstå sig på hur folkmassor beter sig i olika situationer. Det är inte helt lätt. Vi beter oss på ett sätt som individer och på ett helt annat som folkmassa. Man ska kunna planera så klart, behålla lugnet och kunna tänka även i stressade situationer.
Psykolog – Zandra Christiansen
Zandra Christiansen har varit legitimerad psykolog sedan 1998, men hon jobbar inte med den klassiska terapin som ofta är det första man ser framför sig. I stället är det ledarutveckling, chefscoaching och handledning som är hennes arbetsfält, och där har hon bred erfarenhet, inte minst från skolvärlden.
Du är uppvuxen i Tynnered. Har du tips och råd till unga Tynneredsbor som ska ut och göra karriär?
Jag älskade min gata i Tynnered. Jag var ganska ensam om att ha skilda föräldrar, men jag kände mig aldrig ensam, då det alltid fanns många barn ute på gården.
Mina två bästa tips är:
Följ dom som tror på dig. Det är viktigt att ha förebilder och att följa dom som tror på dig. Jag tränade mycket gymnastik när jag var yngre och siktade högt. Mina två tränare hade höga förväntningar på mig, och jag visste att dom skulle spänna ögonen i mig om jag inte kom i tid. Du vill inte göra någon besviken som tror på dig. Ibland kommer dom att behöva utmana dig. Våga stanna kvar i sådana situationer, utan att bli rädd.
Ge inte upp. Man måste hitta sin inre drivkraft, det man kan och känner sig duktig på. Fortsätt kämpa även om det gör lite ont ibland. Jag hade som mål att bli en duktig gymnast. Den träningen gör rejält ont ibland. Jag tittade ofta upp mot himlen och tänkte – jag kan! Till slut kom jag med i landslaget och tävlade i EM 1990. Ett bra sätt att hitta det du brinner för, är att använda alla dina fem sinnen, och verkligen känna efter vad du går i gång på. Du kan bli överraskad av vad du upptäcker.
Det är väl svårt att komma in på Psykologprogrammet?
Ja, det krävs höga betyg för att komma in på psykologprogrammet. Jag hade inte jättelätt för mig i skolan, så det kostade mig en del att plugga också. Men jag gjorde samma sak där, jag sökte mig till de lärare som trodde på mig och kämpade på. När jag slutade med gymnastiken och skulle välja en ny väg i livet var jag inte mer än 20 år. Men jag visste att jag ville jobba med människor. Jag har med mig det från Tynnered. Man hjälper varandra, står med varandra, finns där för varandra. Så jag hade en stark drivkraft, jävlaranamma! Det hjälpte mig, både att komma in på psykologprogrammet och genom fem långa år på universitetet.
Och du måste ju inte utbilda dig till psykolog för att jobba med människor och utveckling. Det finns många sätt att möta människor med samtalet som redskap. Du kan läsa kurser i psykologi, sociologi eller beteendevetenskap, och senare gå vidare med någon samtalsterapeutisk utbildning. Det finns alltid många olika vägar till ditt drömjobb.
Säkerhetskoordinator – Mattias Rezler
Mattias Rezler är Tynneredskillen som växte upp på Topasgatan, och som under sitt första sommarjobb på ICA förstod vikten av att visa framfötterna. Hans nyfikna inställning och vilja att alltid lära sig ledde till nästa jobb, som ledde till nästa jobb, som ledde till…säkerhetskoordinator på Socialförvaltningen Sydväst i Göteborg där han idag har hand om alla möjliga säkerhetsfrågor i stadsdelens olika verksamheter.
Hur halkade du in på det här spåret?
Efter gymnasiet fick jag jobb som fritidsledare på Tynneredskolan. Där jobbade jag i ett gäng år innan förvaltningen ville ha en person som skötte fastigheterna för välfärd- och fritid, och jag fick jobbet. Jag hade i och för sig ingen utbildning, men jag var väldigt insatt eftersom jag hade jobbat länge. Sedan dess har jag gått lite småutbildningar och fortsatt intressera mig för fastigheter och säkerhet.
Vad gör en säkerhetskoordinator egentligen?
Ja du, en sådan har hand om allt som har med säkerhet att göra, som brandsäkerhet, personlarm, brandlarm och inbrottslarm. Jag ser till så att allt funkar och att all personal är bekväm med sina larmsystem på våra verksamheter och boenden.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
Jag börjar på kontoret på Opaltorget, men sedan flänger jag runt väldigt mycket ute i verksamheterna, besiktigar och ser till att allt flyter. Det är ett väldigt varierande jobb som i grunden handlar om service. Jag gillar att bidra till att folks känsla av en trygg och bra arbetsmiljö.
Har du något tips från en Tynneredsbo till en annan, yngre Tynneredsbo?
Ha kul och ta inte så allvarligt på att fatta rätt beslut när du är ung. Tro på dig själv och våga prova så mycket som möjligt. Sök sommarjobb och visa att du verkligen vill lära dig, då kan du gå långt. Jag är själv ett praktexempel på det. Men gå inte till ett jobb och sitt och glo i din mobil, det funkar inte. Visa vem du är, vad du vill och hur hårt du kan jobba. Och var en bra människa. Då är framtiden din.
Kock – Robert Maglia
Matlagaren Robert Maglia jobbar i toppskiktet av svensk gastronomi och syns ofta i media. Han har arbetat på krogar som Bagatelle i Oslo, Saison i Köpenhamn, Sjömagasinet i Göteborg och Divino i Stockholm. Nu driver han restaurang Enoteca Maglia i Majorna, Göteborg.
Du är uppvuxen i Tynnered. Vad är ditt bästa tips till unga i Tynnered som vill komma in på arbetsmarknaden?
– För det första ska du aldrig se ner på dig själv för att du har vuxit upp i orten. Det präntas in rätt så hårt i huvudet på folk. Därför är det många som omedvetet böjer nacken och sänker sig själva ett par pinnhål. Sluta med det. Jag tänker inte så när jag anställer. För mig är det snarare ett plus i kanten.
Hur ska man göra för att ta sig in i din bransch – restaurangbranschen?
Du kan börja med att gå en utbildning. Jag gick restauranglinjen på gymnasiet och det har jag inte ångrat. Men man kan också komma in bakvägen. Kockyrket är något du framför allt lär dig på plats. Knacka på hos en duktig krögare och be att få visa att du kan jobba och lära dig. När jag hade krogen Bistro 1965, kom det en kille och bad att få jobba i mitt kök. Han behövde ingen lön sa han, bara han fick vara där och se och lära. Efter sex månader anställde jag honom. För sju år sen blev han årets kock. Nu har han en krog i Stockholm som är fantastiskt bra.
Men du måste väl ha några förkunskaper för att kunna jobba i restaurangköket?
En kock med lång erfarenhet kräver jag mycket av, men ung personal är en annan sak. Jag har öppna många dörrar för unga. Det viktigaste är att du har en stor passion för mat och att du är stresstålig. Det är klart att det är en fördel om du har varit i ett restaurangkök och vet hur det fungerar, men du behöver inte vara tekniskt kunnig. Bara du har viljan att lära dig och kan ta i lite extra när det behövs.
Hur kom du själv in i branschen?
Efter restaurangskolan hade jag en jäkla röta. En vän rekommenderade mig att söka jobb på fiskgourmékrogen Le Chablis. Jag var bara 19 år och väldigt grön, men dom hade en riktigt duktig kökschef som gav mig chansen. Jag var där i 2-3 år och lärde mig massor. Sen sökte jag jobb på toppkrogen Johanna i Göteborg. Jag var långhårig på den tiden. Dom sa “klipp dig och kom tillbaka imorgon så får vi se”. Så det gjorde jag och fick jobbet. Man får vara beredd att offra lite för att komma framåt i den här branschen, och att jobba mycket, särskilt på kvällar och helger när andra är lediga. Men om du gör det så kommer du att få otroliga möjligheter. Som kock kan du jobba internationellt. Jag har jobbat i hela världen, varit på trestjärniga restauranger i Frankrike och lagat privatmiddagar till kungar och presidenter i bland annat Dubai. Om du har drivet så kan du ta dig över hela världen.
Socionom – Abdi Ahmed Mohamud
Abdi Mohamud utbildade sig till socionom. Genom att koppla ihop socialt arbete, med sitt stora intresse för att jobba med ungdomar, har han hittat sin plats på arbetsmarknaden. Idag är Abdi ungdomsbehandlare med uppdrag att motverka nyrekrytering till gängen.
Du är uppvuxen i Tynnered. Vad skulle du vilja säga till Tynnereds unga jobbsökande?
– Man behöver inte bestämma sig direkt. Det finns mycket att testa och det går att byta om du inte hittar rätt. Det måste inte alltid vara de traditionella jobben. Det finns mer oväntade vägar. Och om du behöver utbildning för att få ditt drömjobb så tänk positivt. Om du går in med tanken “det här blir svårt”, så blir det så. Men om du lägger ner tiden så kommer du klara studierna bra.
Hur har du kommit dit du är idag?
Jag började läsa till ingenjör efter gymnasiet. Mina vänner gjorde det och jag gick dit utan att tänka på vad jag egentligen tycker om att jobba med. Så jag ändrade mig och började utbilda mig till Socionom i stället. Det passar mig bättre. Jag har alltid tyckt om att jobba med människor och känt att jag har varit bra på det. Jag jobbade till exempel tre år på språkcentrum som studiehandledare för nyanlända och hjälpte dom i skolan. Jag har också jobbat på fritidsgården i Tynnered, och engagerat mig i idrotten här.
Har du hittat rätt nu då?
Den första tiden efter socionomprogrammet jobbade jag med ekonomiskt bistånd. Men det var lite för långt från den sociala delen av arbetet, lite för mycket administration. Jag tror det är viktigt att hitta sin passion, sitt intresse i arbetslivet. Därför sökte jag en tjänst inom fritid och välfärd, där fick jag arbeta uppsökande på ungdomars egna arenor. Jag startade projekt, stöttade och handledde. Det passade mig bra. Jag är uppvuxen i Tynnered, jag förstår ungdomarna och kunde använda min relationsskapande sida.
I januari 2022 fick jag en tjänst som ungdomsbehandlare i Biskopsgården. Arbetet går ut på att motverka nyrekrytering till gängen. Vi har ett antal ungdomar där det finns risk för kriminalitet. Jobbet handlar mycket om behandlande samtal, men också om att hitta fritidssysselsättning, stötta dom med rutiner osv. Jag jobbar nära ungdomarna men samverkar också med skola, socialtjänst och polis. Det är förstås inget som går att lösa över en natt. Du måste tänka att du bygger för framtiden. Det är ett svårt men viktigt arbete.